İzlanda gezi rehberi – İzlanda hakkında bilmeniz gerekenler

Rüya gibiydi İzlanda seyahatimiz. Siz de İzlanda’ya gitmeyi düşünüyorsanız, İzlanda seyahatinden önce bilmeniz gereken her şey burada! Bu yazı aslında biz İzlanda’ya gitmeden benim internette arayıp çok da net cevaplar bulamadığım soruların cevapları oldu. O zaman başlayalım.

Bunlara gerek yok Rengincim sadede gel diyorsanız, sizi Planlama ve Reykjavik , Golden CircleGüney İzlanda- Birinci kısım, Güney İzlanda- İkinci kısım yazılarımıza alalım.

1-İzlanda nasıl bir ülke?

İzlanda bir ada ülke.. Genel olarak izole ve bu yüzden de çok ama çok güzel bir ülke. İzlanda ırkı ve İzlanda atları da bunun içinde. Yine ada olduğu için havası çok değişken. Ama yine de çok güzel. Biz bir daha gideceğiz, bence siz de düşünün.

2- İzlanda hava durumu

İzlanda hava durumu en doğru şekliyle; değişken. Ada olduğu için rüzgarın etkisine çok açık. Gördüğümüzle kadarıyla da rüzgarı engelleyebilecek pek bir şey de yok. Haliyle bir saat içinde hem günlük güneşlik 10 dereceyi hem de göz gözü görmeyen kar fırtınasını yaşayabiliyorsunuz. İzlediğiniz video tam olarak 1 saat aralıklı çekildi.

Bu sebeple, her gün yola çıkmadan hava durumunu kontrol etmeniz ve planlarınızı gözden geçirmeniz elzem.

3- İzlanda’da güvenli mi?

İzlanda hırsızlık vb durumlar için oldukta güvenli. Ama güvenlik açısından bilmeniz gereken en önemli şey doğanın yarattığı tehlikeler burada.

Birincisi, yukarıda da bahsettigim gibi hava durumu. Her gün kontrol etmeniz gerçekten çok önemli. Çünkü en çok turist ölümü bu sebepten oluyor. Her gün mutlaka Safe Iceland ya da Safe travel Iceland sitelerinden birini takip edin ve seyahat edilmemesi uyarısı varsa da içerde güvende kalın. Sitelere üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Eğer zorunlu olarak seyahat ediyorsanız ya da kar fırtınasına yakalanırsanız lütfen şuraya seyahat bilgilerinizi girin ki başınıza bir şey gelirse sizi yaklaşık nerelerde aramaları gerektiğini bilsinler. Bu işin maalesef şakası yok.

İkinci bilmeniz ve uymanız gerek önemli konu da verilen direktiflere uymak. Eğer bir yer kapalıysa, mesela kanyon, kimse oraya bir ip çekmiyor ya da yolu kapatmıyor. Sizin bu direktiflere kendi can sağlığınız ve doğanın kendini yenileyebilmesine izin vermek için uymanız gerekiyor.

Buraya İzlanda gezisinde özellikle yapmamanız gereken iki önemli şeyi de eklemek istiyorum:

1- Reynisfjara’da yani Siyah Sahil’de dalgalara çok yaklaşmayın. Arkanızı dalgalara dönmeyin. Bir şey olmaz görüyorum ben demeyin. Ve özellikle çocukları yalnız dalgaların kenarında bırakmayın. Bu işin şakası yok. Her yıl birkaç kişi maalesef ölüyor burada. Bir video ekliyorum talihsiz bir durumdan ki anlayın. Ayrıca arada sırada olan bir durum olmadığını ve bu konuda yüzlerce video oldugunu da aklınızın bir köşesine yazın.

2- Pırlanta Sahili’nde (Diamond beach) buzlara tırmanmayın. Buzullar her an kırılabilir ve kırılmış buzlar her an hareket edebilir. Bir örneğini ekliyorum buraya. Suya düşmeniz durumda birkaç dakikalık kurtulma şansınız var. O yüzden, buzullar etrafında çok dikkatli olun ve fotoğraf çekmek adına tehlikeli şeyler lütfen yapmayın.

4- İzlanda’ya vize gerekiyor mu?

İzlanda’ya vize gerekiyor maalesef. Ama eğer hali hazırda Schengen vizeniz varsa, onunla girebiliyorsunuz. Ben mesela Hollanda’da oturma iznim olduğu için sadece kartımla seyahat ettim. Ve seyahatimiz boyunca bir kere bile pasaportumu kullanmadım. Zaten Schengen içinde bir yerden bir yere uçuyorsanız nadiren pasaport kullanıyorsunuz.

5- İzlanda pahalı mı? İzlanda para birimi nedir?

İzlanda Türkiye’ye göre epey pahalı. Çünkü direk kurdan kaybediyoruz. Biz İzlanda’dayken 1 Euro 132 İzlanda Kronası(ISK) ediyordu. Yani 1 TL yaklaşık olarak 21 Krona. Ama herhangi bir kuzey ülkesinden pahalı değil. Hollanda ile karşılaştırdığımda da biraz daha pahalı diyebilirim. Ama zaten Türkiye’ye göre Hollanda da pahalı.

Anladığım kadarıyla İzlanda’da bazı şeyler gerçekten pahalı. Mesela el yapımı lopi kazaklardan alacaksanız minimum 200 Euro harcamanız gerekiyor. Bir atkıya da aynı sekilde 35 Euro vermeniz gerekiyor. Ama onun dışındaki şeyler herhangi bir kuzey ülkesinden çok farklı degil.

Lopi kazakları

Bilseniz iyi olur, biz bütün alışverişlerimizi kredi kartıyla ve bazı yerlerde banka kartıyla yaptık. Buna tuvalet, park alanları ve benzin de dahil.

6- İzlanda’da yeme içme

Normal bir restaurantta yediğiniz yemek için kişi başı 20-40 Euro arası ödüyorsunuz. Ama bizim önerimiz marketten alışveriş yapıp kendi yemeğinizini kendiniz pişirmeniz. Biz hem daha rahat bir şekilde dolaşabilmek, hem sağlıklı beslenebilmek hem de istediğimiz saatte istediğimiz yerde yemek yiyebilmek istediğimiz için çoğunlukla hali hazırda getirdiğimiz poğaça, sarma gibi şeylerle ya da market alışverişi yaparak beslendik. Tabii, bir de uygun bir bütçeyle gezebilmek için. Market fiyatları bazı özel ürünler dışında uçuk değil. Zaten bütçe konusunda da ayrıca bir yazı yazacağız.

Bir de çay meselesi var. Biz burada istediğimiz çayı bulamadık. Hem Nihan hem de ben bir miktar sarı Lipton getirmiştik ve iyi ki de getirmişiz. Bir de yolda çok acıkılıyor. Kuruyemiş, sevdiğiniz çikolatalar ve atıştırmalıkları yanınızda getirebilirsiniz.

Anne yemekleri 🙂

Genel olarak, hazırlıklı gitmenizde fayda var diyoruz. Ayrıca anne sarmalarının ve böreklerinin yerini de hiçbir şey tutmuyor. İzlanda’da böreğe, sarmaya doymamı sağlayan annelerimize de burdan teşekkürü bir borç bilirim 🙂

7- İzlanda’da ne giyilir?

Bu özellikle gitmeden araştırdığım bir soruydu. Herkes yazmış ‘kat kat giyinin’. En sevmediğim şey benim kat kat giyinmek. Boğuluyormuşum gibi geliyor. Hareket edemiyorum. Türkiye’deyken çok üşürdüm. Holanda’ya taşındıktan sonra artık bünyem alıştı heralde. Bunları anlatıyorum ki size referans olsun.

İzlanda’da bazı bölgeler özel kıyafetler gerektiriyor. Misal, eğer şelalenin arkasına gececekseniz (Seljalandfoss) su geçirmeyen bir şeyler giymeniz şart. Ya da karda uzun bir yürüyüş yapacaksanız (misal uçak kazası) sıcak tutan ve su geçirmeyen bir ayakkabı şart. Ama devamlı hareket halinde olacağınız için güneşli bir günde de terletecektir. Biz montlarımızın bir katmanını çıkararak yürüdük bu yolu. Genel olarak bizim valizimiz şu şekilde oldu.

  1. Sıcak tutan ayakkabı: Bunu her an kullandık.
  2. Kayak montu/pantolonu: Bunları da kaldığımız 6 günün 4 gününde kullandık. Özellikle şelalenin arkasına geçtiğimiz gün, Diamond Beach’e gittiğimiz gün ve uçak kazasına yürüdüğümüz günler iyi ki bunlar varmış dedik. Nihan’la Gökhan pantolon olarak Decathlon’dan aldıkları içi polarlı pantolonlardan çok memnun kaldılar. Yine Dechatlon’dan aldıkları kar montu ve pantolonundan da çok memnun kaldılar. Ben içi reflektörlü Columbia mont/pantolon takımımdan da çok memnun kaldım. Her iki alternatif için de ek olarak içlik giymemiz gerekmedi.
  3. Atkı, bere, boyunluk, kar maskesi: Atkıdan ziyade boyunluk öneriyoruz biz. O gercekten gerekli bir nesneymiş İzlanda için. Yine iyi ki getirmişiz dediklerimizden. Biz yine Dechatlon’dan aldık boyunlukları. Benimki geçen sezondan içi polarlı olan versiyondu. Çok memnun kaldım. Nihan rüzgarda yine Dechatlon’dan aldığı kar maskesini kullandı. Çok üşüyorsanız güzel bir alternatif.
  4. İçlik: Komik geliyor bana bu hep ama yalıtım önemli. Ben hem Columbia’nin hem de Decathlon’un içliklerini götürmüştüm. Columbia’dan yine içleri reflektörlü olanlar vardı. Üstü çok beğendim ama alttan çok memnun kalmadım. İnce olması çok iyi aslında ama hareketsiz kaldığınız anlarda çok da işe yaramıyor. Yani daha çok yürüyüş, tırmana gibi aktiviteler için daha uygun. Decathlon’un 30 liraya satılan temel içliklerindense çok memnun kaldım. Eğer sadece bu seyahat için alacaksanız, Decathlon’u tercih etmenizi öneririm. Böyle de reklam gibi oldu ama hiçbir anlaşmamız yok, maksat tamamen yardımcı olmak.
  5. Ayak altına yapıştırılan ısıtıcı toz: Benim en çok ayaklarım üşür. 5li pakette satın aldığım bu ürünü de iki gün kullandım. Yine Decathlon’dan aldığım bu üründen çok memnun kaldım. Sallayarak aktive edildiği için de kullanımı çok rahat oldu.
  6. Yün çorap: Bu biraz size kalmış aslında. Ben her gün yunlu çoraplarımı giyerken, Gökhan’a çok geldi. O aktif giyim için aldığı çorapları tercih etti.

Genel olarak biz şöyle yaptık; üste içlik, polar mont. Alta da eğer kar pantolonu ya da içi polarlı pantolon giyilecekse tek pantolon, normal pantolon giyilecekse içlik ve pantolon yeterli oluyor.

6 – İzlanda’da ulaşım ve konaklama

Bu konu biraz detaylı. Genel olarak biz kiraladığımız arabayla dolaştık. Canım Nihan, bize çok güzel oteller buldu. Oturdu araç kiralama şirketlerinin detaylarını çıkardı. En iyisini seçti. Sorunsuz sıkıntısız gittik geldik 🙂 O şimdi bunları detaylı yazıyor. Bitirince linkini buradan da paylaşırız. Ama bilseniz iyi olur, kalınan yerlerde çoğunlukla yalnızca temel malzemeler var. Yani bir otel lüksünden ziyade apart otel/hostel arası şeyler bekleyebilirsiniz. Şampuanınızı sabununuzu yanınızda götürün.

Yine bilseniz iyi olur, benzin istasyonlarında bizim alıştığımız gibi pompacılar yok. Avrupa genelinde görülen kendi işini kendin gör mantığı buralarda da geçerli. Yani önce kartinizi yakındaki makinaya sokup onay alıyorsunuz. Sonra da benzininizi kendiniz dolduruyorsunuz. Bu noktada bilmeniz gereken diğer bir nokta da katınıza yüklü bir bloke yapıldığı. Sonrasında iade oluyor bu miktarlar. Ben Hollanda’dan deneyimli olduğum için bi herhangi bir sorun yaşamadık.

Yine bilseniz iyi olur, yolda radyolar pek çekmiyor. Biz bol bol spotify’dan indirdiğimiz listeleri dinledik. Sizin de sevdiğiniz listeleri telefonunuzda bulundurmanız yararlı olacaktır.

8-İzlanda’da elektrik

İzlanda da, Avrupa ve Türkiye’de kullanılan 220V elektrik fiş ve prizlerini kullanıyor. Yani herhangi bir dönüştürücüye ihtiyacınız olmayacak.

9- İzlanda’da telefon/internet

 

 

Maalesef her yerde internet bulunmuyor. Bu noktada bizim iki opsiyonumuz vardi. Ya epeyce bir para bayılacak ve internet satın alacaktık ya da benim Avrupa içi geçerli 10GB internetimi kullanacaktık. Biz ikinci yöntemi seçtik. O yüzden de telefon icin ayrıca bir ücret ödemedik. 

Umarım dilediğiniz gibi ve hazırlıklı oldugunuz bir seyahat olur! Rengincim, bunlar tamam da benim başka bir sorum var diyorsanız bize yorumlardan ya da Instagram’dan ulaşabilirsiniz. Seyahatimizin detaylarını merak ediyorsanız da yine Instagram’da sabitlediğimiz hikayelere ya da buraya tıklayarak planlama ve Reykjavik gezi rehberine bakabilirsiniz.