Ürdün Hakkında Bilinmesi Gerekenler ve Bütçe Durumu

Ürdün’e gitme fikri bir bayram aile ziyaretinde vakit geçirmek için televizyon izlerken, belgeselde Petra’ya denk gelmemle birlikte, kesin burayı görmem lazım! diyerek geldi. İyi ki de gelmiş, iyi ki de gitmişim, görmüşüm.

Bir bakalım oralar nasılmış diyenler videoya buyursunlar:)

Ürdün nasıl bir ülke?

Ürdün aslında gidip gördüğünüzde kolaylıkla fark edebileceğiniz üzere halkın büyük kısmının pek de iyi şartlarda yaşamadığı bir ülke. Turistik yerler dışında geçtiğiniz yerler çoğunlukla dağınık, düzensiz ve pis. Nüfusu da 9,5 milyon civarında, gayet ufak bir ülke.

Ülkede Arapça konuşuluyor. Krallıkla yönetiliyor ve şu anki kralları da Kral Abdullah.

İşte Ürdün böyle bir ülke, kupkuru.

Ürdün’de güvenlik sorunu var mı?

Biz Dead Sea, Akabe, Wadi Rum ve Petra’da bulunduk ve buraları görebilmek için epey de bir yol yaptık, 800 km civarında. Herhangi bir güvenlik sorunu ile karşılaşmadık. Yollarda belli aralıkla sabit polis kontrol noktaları var. Sizi de durdurup pasaport kontrolü yapıyorlar. Türk olduğumuzu duyan herkes Murat Alemdar’ı soruyor ki kendisi Polat Alemdar oluyormuş (ben anlayamadım da neyse ki Gökhan anladı:D) Kurtlar Vadisi dizisindeki. Herkes inanılmaz hastası dizinin.  Ha bir de Tayyip Erdoğan konusu var ki, onu da herkes seviyor ülkede…

Akabe-Wadi Rum yolunda bir taksiyi ve bizi polis durdurdu. Taksiden polise para verdiklerini gördük. Emin olmamakla birlikte bazen durdurma amacı para almak olabilir gibi geldi bana. Çünkü durdurduğunda çok saçma sorular sordu ve Polat’tı Murat’tı, Türkiye’ydi derken devam etmemize izin verdi.

Ürdün’e vize gerekiyor mu?

Eveet işte güzel bir haber, Ürdün Türk Vatandaşlarından vize istemiyor, şenliklerle kutlayabiliriz. Pasaportunuzun süresinin 6 aydan fazla kalmış olması gerekiyor yalnız. Diğer vatandaşlar için de kapıda 40 JOD karşılığı vize uygulaması var, pasaport kontrolünden geçerken gişelerin üstlerinde yazıyor zaten.

Ürdün’de nereleri görmeliyiz?

Cuma öğleden sonra varıp, Salı öğlen dönecek şekilde vaktimiz olduğu için 3 tam gün ve 2 saat gibi bir süremiz oldu Ürdün’de. Vaktimiz dahilinde bir plan yaptık ve sırasıyla Dead Sea, Wadi Mujib, Wadi Rum ve Petra’yı görmeyi hedefledik. Ancak Wadi Mujib’te yapmayı planladığımız kanyon yürüyüşü biz gitmeden bir gün önce yağan yoğun yağmur sebebiyle yükselen su seviyesi sebebi ile iptal edilmişti. Her ne kadar göremediğime çok üzülsem de yerine Akabe’ye gidip Kızıldeniz’de yüzmek inanılmaz güzel bir tecrübe oldu benim için.

Bunlar dışında görebileceğiniz yerler arasında, Madaba, Jerash Antik Kenti, İsa’nın vaftiz edildiği yer, Nebo Dağı ve Wadi Dana bulunuyor. Daha uzun vaktiniz olursa gezin tecrübelerinizi paylaşın 🙂

Ürdün pahalı bir ülke mi?

Ve EVET. Çünkü Ürdün Dinarı (JOD) kuru geçen hafta biz gittiğimizde(27 Nisan 2018) 5.88 TL falandı bugün (mayıs 2018)  6 lirayı geçmiş bulunuyor. Özellikle Petra gibi turistik yerlerin içinde 1.5 litre suyun 2 dinar olduğu düşünülürse epey pahalı bir yer, bunu dikkate alarak yeme içme konularında hazırlıklı gitmekte fayda var, biz de öyle yaptık.

Yolda cici bebe keyfi, arkada Wadi Rum:D

Ucuz olmasını beklediğimiz benzin bile neredeyse Türkiye’ye yakın bir fiyatta idi. 0.78 dinar olan litre benzin fiyatı yerlilerin söylediğine göre birkaç yıl önce 3 litresi 1 dinar mertebesindeymiş. Bu da demek oluyor ki onlar da fakirleşiyorlar giderek. Daha üzücü yanı da gördüğünüz insanların biz de İstanbul’u görmek istiyoruz, hem güzel, hem ucuzmuş demesi..

Ürdün’de priz nasıl?

Bu konuyu tam olarak çözemedim doğrusu. Bizim gittiğimiz iki otelde de bizim kullandığımız priz tipi kullanılıyordu ancak kaldığımız bedevi kampında İngiliz tipi priz vardı. Sanıyorum ki bazı yerlerde farklı priz tipleri ile karşılaşma ihtimali var. O yüzden eğer bir İngiltere için dönüştürücünüz varsa yanınızda bulundurun çünkü Wadi Rum’da fotoğraf çekmek için bol bol şarja ihtiyacınız olacak.

Ürdün’de para bozdurma işi nasıl oluyor?

Bu konu ile ilgili çok fazla bilgi bulamamıştım gitmeden önce ve dolar götürüp bankada bozdurmanın en iyisi olacağına karar vermiştim. Uçaktan indikten sonra da havaalanının içinde para bozdurma ofislerine sorduğumuzda 100-200 dolar için 7-9 dinar civarı komisyonlar alındığını gördük ve kur fiyatı da hiç iyi değildi.

Henüz karar verememiş bankaya bakınırken arabayı kiraladığımız kişi ile buluştuk havaalanı çıkışında ve bize uygun fiyatlı bir döviz ofisi olduğunu ve oraya kadar bize eşlik edebileceğini söyledi sağolsun. Ve hiç komisyon olmadan yolumuzdan çok da fazla uzaklaşmadan Amman’a doğru gidip komisyonsuz bir şekilde paramızı bozdurduk. Ofisin adı Alawneh Exchange. 0.709 dolar-dinar kurundan paramızı bozdurduk.

Para bozdurma bilgileri

50 Ürdün Dinarı.

Güney Afrika paralarının arkalarında büyüklüklerine göre hayvanlar vardı bayılmıştım, burada yine kral dayılar falan…

Ürdün’de telefon işini ne yapalım?

Gitmeden önce kendi hattımın Ürdün’de geçerli paketlerine bakmıştım ancak Avrupa’daki kullandığımız paketler burada geçerli değildi. Burada geçerli olan paketlere baktıktan sonra, mesela Turkcelll için 55 lira karşılığında sadece 30 dakikalık bir konuşma satın alabiliyordunuz, Ürdün’deki telefon hatlarına baktım biraz ve Umniah ile karşılaştım. Neredeyse aynı paraya bir dolu dakika konuşma (bu konuşma otele, araba kiraladığınız kişiye vs. ulaşmanız için gerekebiliyor özellikle), hiç kullanmadığımız bir ton mesaj ve internet olan seçenekler bulunuyor.

Buyrun burdan görebilirsiniz seçenekleri:

https://www.umniah.com/en/products/personal/prepaid/umniah-smart-packages/

Havaalanı çıkışında solunuzda kalan Umniah Ofisi

Ürdün Bütçesi

Yine tabii ki çok değişken olabilecek olmakla birlikte böyle bilgiler gitmeden önce tatil planlaması yapmayı kolaylaştırdığı için bizim harcamalarımızı aşağıdaki şekilde listeleyebilirim, ancak burada yanımıza bol bol yiyecek ve atıştırmalık alarak öğlen yemeklerini onlarla geçiştirdiğimizi söylemem gerekiyor. Bir de ek olarak Ürdün’de her şey için pazarlık şansınızı mutlaka deneyin.

-Uçak Bileti

Pegasus Havayolları Ankara-Amman gidiş dönüş ekonomi paketi (sadece kabin boy valizi) bilet için iki kişi 1866 TL ödedik.

-Konaklama

Dead Sea Spa Hotel– 1 gecelik vergiler dahil 137 dinar. (booking.com’da gördüğünüz fiaylara Ürdün için vergi ve servis bedeli dahil olmayabiliyor çoğunlukla, rezervasyon sırasında gözünüzden kaçmasın)

Wadi Rum Sky Tours&Camp-1 gecelik bedevi kampında konaklama 18 dinar.

Esperanza Petra-2 gecelik konaklama vergiler dahil 80 dinar

-Araç Kiralama ve Benzin

Biz yol durumundan çok emin olamadığımız için tam korumayı da ekleyerek bir araç kiraladık ve araç için 4 gün için 172 dolar ödedik.

Yaptığımız yaklaşık 800 kmlik yol için de toplamda 45 dinar ödedik.

-Telefon Hattı

Umniah’dan havaalanında 9.5 dinar karşılığında 6 gb internet içeren bir telefon hattı satın aldık, internetteki fiyatın biraz fazlası oldu sanırım ama belki denk gelmez diye düşündük iner inmez. Ama epey bir yerde Umniah ofisi gördük daha sonra.

-Akabe Berenice Beach Club

Akabe’de Berenice Beach Club’da giriş için kişi başı 10 dinar ve şnorkel kiralamak için 5 dinar olacak şekilde toplamda 30 dinar ödedik.

-Wadi Rum

Wadi Rum’a giriş için iki kişi 10 dinar ve 4 saatlik jeep (aslında pikap) safari için 67 dinar ödedik.

-Petra ve Petra by Night Bileti

Petra bileti en büyük kalemlerden biri kişi başı 50 dinar ve Petra by Night için de kişi başı 17 dinar toplamda 134 dinar ödedik.

-Yemek

Biri Wadi Rum’da kampta iki kişi 20 dinar diğeri Petra’da iki kişi 29 dinar olmak üzere iki akşam yemeği yedik.

-Kalan harcamalar

Marketten aldığımız su ve içecekler, ufak tefek magnet, kartpostal, pul ve benim Petra’da görünce dayanamayıp adlığım minik çanta (12 dinar) için toplamda 29 dinar ödedik.

Toplamda baktığımızda iki kişi için, 1866 TL, 608 dinar ve 172 dolar ödemiş olduk. Ve Nisan 2018 için dinar kuru 5,8 ve dolar kuru 4.2 TL’den hesaplarsak (gerçi ben yazıyı yayınlayana kadar dolar 4.47 TL oldu ama..), 6115 TL gibi bir bütçe düşünülebilir.

Diğer Ürdün Yazılarımız

Ürdün’de Ulaşım ve Konaklama

Ürdün’de 1. Ve 2. Gün-Lut Gölü ve Akabe’de Plaj Keyfi

Ürdün’de 3. Gün-Wadi Rum Çölde Kamp ve Safari

Ürdün’de 4.gün-Ve beklenen an PETRA!

BONUS:

Bizim bir yerde yemek yerken denk geldiğimiz, yıllar öncesinde çekilmiş, Kral Abdullah’ın atladığı, zıpladığı, yüzdüğü, tırmandığı (valla bravo adam herşeyi yapıyor diyeceksiniz siz de) ve ülkede turistik yerlerin hepsini gösterdiği bir Ürdün tanıtım videosu de var, gitmeden izlemek güzel olacaktır, bir göz atın derim: