Küba’ya Gitmeden Bilinmesi Gerekenler

 

Küba ile ilgili bilinmesi gerekenler bir miktar Küba tarihi ile başlıyor aslında ama onu anlatmak bilgisiniz vermek bana düşmez. Ama tavsiyem gitmeden mutlaka biraz okuyup, bilgi sahibi olup da gitmek. O zaman insanların yaşadıklarını, şartlarını anlamak daha kolay olacaktır.

Ben Küba’ya gittiğimde fakir ama mutlu insanlar bekliyordum hep yansıtıldığı üzere. Evet çok enerji dolu, çok eğlenceli, çok yardımsever insanlar ama çok fakirler ve mutlu değiller. Çok zor şartlarda, yokluk içinde yaşıyorlar. Yolda herhangi birinin sizi durdurup ısrarla bir şeyler satmaya çalışması, bebeği için süt almanızı istemesi gibi durumlar oldukça olağan.

İnsan cep telefonundaki internetten, altındaki arabadan, markete gittiğinde parasını verince her ürünü bulabilecek olmaya kadar çok normal gelen şeylerin aslında orada ne kadar lüks olduğunu fark ediyor ve elindekiyle mutlu olmak için kendine sözler veriyor oraya gidince.

Zafere kadar daima!!

 

Küba’ya Ne Zaman Gidilir?

Küba’da takdir edecek olursunuz ki kış diye bir şey yok, genelde hep sıcak hava. Ama bazı zamanlar daha da sıcak, daha da nemli ve yağmurlu.

Haziran Kasım arası kasırga mevsimi diye geçiyor ama tabii ki öle yüksek ihtimallerde değil. Eylül, ekim için ihtimaller daha yüksek deniyor. O sebeple garantiye alayım işimi derseniz Kasım-Haziran arası gidilebilir. En güzel zaman hem denize girerim hem gezerim derseniz bence Nisan, Mayıs olacaktır. Hele bir de 1 Mayıs olursa çok da keyifli olacaktır.

Bizim gibi beyaz yakalar içinse izin belli tarih belli mecbur ağustosta gittik, yağmur kasırga gördük mü hayır. Tek sorun baya bir sıcaktı ve diğer turistler için de tatil zamanı olduğu için yine kalabalık bir sezondu diyebiliriz.

Denizin keyfini çıkarmayı da atlamamak gerek:)

Küba’ya Ulaşım

Biz Küba’ya gidip oradan Peru’ya geçip oradan geri döneceğimiz için Türk Hava Yolları ile Küba gidiş Peru dönüş bilet aldık ki İstanbul’dan direk Havana’ya uçmak 13 saat gibi bir süre alıyor ama gerçekten büyük lüks. Ama gelin görün ki hepimizin bildiği üzere THY pahalı bir seçenek bu sebeple KLM ,Air Canada gibi firmalara bakmakta fayda var.

Küba Vizesi

Küba’ya vize mi var deiğinizi duyar gibiyim evet var ama korkmayın. Küba vizesi Allahım keşke tüm vizeler böyle olsa dedirten cinsten. İnternete yazdığınız herhangi bir firmadan sadece pasaportunuzu taratıp göndererek, evet yanlış duymadınız başka hiçbir belge olmadan, posta ile dahi alabileceğiniz bir vize.

Çünkü vize dediğiniz size verilen iki parçalı bir kağıt parçası:D girerken bir parçasını, çıkarken diğer parçasını alıyorlar sizden.

Biz vizeyi aşağıda önerilen yerden aldık ve 2018 için ücreti 160-180 TL. İnternette daha ucuza bulursanız da alın gitsin, çok dandik bir şey zatenJ

http://www.kubadostluk.org/kuba-vizesi/

İşte bu da dünyanın en dandik vizesi:)

 

Küba Para Birimi

Küba’da iki para birimi var. Biri turistlerin kullandığı CUC (convertible peso), diğeri ise Küba’lıların kullandığı CUP (küba pesosu). 1 CUC=25 CUP ediyor. 1 CUC ise yaklaşık 1 USD. Hiç sahtekarlık olayı ile karşılaşmadık ama yine de paranızın üstünü alırken CUC yerine CUP almadığınızı bir kontrol edin, zira beklediğiniz paranın 25’te 1’ini almak istemezsiniz. Sizin göreceğiniz yerler genelde CUC ile satış yapıyor olacak o sebeple pek CUP kullanma imkanı bulamayacaksınız ama biz yine de dondurma alırken ve otobüse binerken kullandık bir miktar.

 

Küba Güvenli Bir Yer mi?

Bu soruya cevabım oldukça net bir şekilde evet! Evet ısrarlı satıcılar, taksiciler falan var ama muhabbete girmeyip istemiyorum demeniz yeterli onun dışında sanıyorum cezalar ağır olduğu için gece saatlerinde en ıssız sokaklarda dahi hiçbir hırsızlık, yan kesicilik vs. gibi bir olayla karşılaşmadığımız gibi hiç böyle bir huzursuzluk da hissetmedik.

Ayrıca kadınlar için söylüyorum ki zaten hava da çok sıcak istediğinizi gönül rahatlığıyla giyinebilirsiniz, hiç sıkıntı olmaz, çünkü Kübalılar da oldukça rahat giyiniyorlar.

Havaalanı görevlileri ve mini etekleri 🙂 Biz neden böyle olamıyoruz acaba?!

 

Küba’da Para Bozdurma

Küba’da para bozdurmak için iki seçenek var biri bankalar, diğeri ise CADECAlar, yani Casas De Cambiolar. Para bozdururken kurlar genel olarak çok büyük farklılıklar göstermiyor, malum bunlar da diğer çoğu şey gibi devlet kontrolünde. Havaalanında CADECA bulunuyor, birkaç makine var ve görevliler de size yardımcı oluyor. Burada bozdurmazsanız da şehir merkezinde de CADECA bulabilirsiniz.

Burada aklınızda bulunması gereken şey ise yanınızda gelirken dolar yerine euro getirmeniz, çünkü bozdurma işlemi sırasında dolardan epeyce bir komisyon ücreti alınıyor.

Havaalanındaki CADECA makinelerden oluşuyor ama şehirdekiler bildiğiniz döviz bozdurma ofisi şeklinde

 

Küba’da İnternet

Evet ilginç ama Küba’da öyle evlerde falan internet yok. Otellerin bazılarında, halka açık bazı alanlarda parklarda vs. ETECSA’dan alacağınız internet kartı ile internete girebiliyorsunuz. Gitmeden önce internetin oldukça yavaş olduğunu okumuştum. Açıkçası biraz da kafa dinlemek, onlar gibi yaşamak için biz hiç internet kartı satın almadık. Ama yol üzerinde internete girmeyen çalışan insan dolu parklar gördük. Sadece scooter kiraladığımız ofiste wifi vardı oradan vardık diye bir ailemize haber ettik denk gelmişken o kadar. Oraya gitmişken bence siz de boşverin interneti falan biraz detoks yapın derim.

Küba’da Priz

Hem bizim kullandığımız hem de Amerika tipi prizi gördüm Küba’da ama çoğunlukla Amerika prizi var sanırım o sebeple bir dönüştürücüyü yanınızda bulundurmanızda fayda var.

Küba’da Yol İz Bulma

Bu konu normalde artık bir dolu offline application olduğu için çok sorun değil ama ben gitmeden hem Google.maps hem de maps.me haritalarını offline indirmiştim ve kesinlikle maps.me çok çok daha iyi çalışıyor aklınızda olsun.

Diğer Küba yazılarımız için tıklayın,

Küba’da Ulaşım ve Scooter Kiralama

Coppelia Dondurmacısı-Gerçek Küba’dan Kesitler