Disneyland Paris rehberi- Gitmeden önce bilmeniz gereken her şey

Disneyland Paris’e girmeden önce bilinmesi gereken her şeyi burada bulabilirsiniz. Rengincim şunu unutmuşsun diyorsanız, onu da yorumlara bırakabilirsiniz. Eğer ben her şeyi zaten biliyorum, sen Disneyland Paris içinde neler yaptın, hangi oyuncaklara bindin, nerde ne yedin diyorsanız sizi Disneyland-Paris park gezileri ve yeme içme rehberimize alalım.

    1. Bilet işi

      Disneyland’a günübirlik gidebileceğiniz gibi birden çok gün için de gidebilirsiniz. Birden çok gün için alınan biletlere 2 park da dahil oluyor. Ben sadece Disney Studios’a gideyim parkla ilgilenmiyorum ya da sadece park istiyorum ne yapayım stüdyoları derseniz de tek park girişi satın alabilirsiniz.

      Bilmeniz gereken ilk şey; bilet fiyatları aya hatta güne göre değişebiliyor. 3 kategori var gün biletlerinde; Mini, magic ve süper magic. Bu kategorilerin hepsi aynı hakları sağlıyor ama mini ve magic kategorileri için sınırlı sayıda bilet var. Uçak gibi düşünün, erken alırsanız daha uygun fiyata alıyorsunuz biletinizi. Eğer benim transfer de bilete dahil olsun derseniz onun için de ayrıca kategori var ve 2018 için 6 Kasım’a kadar alabiliyorsunuz. Ama transferli bileti yalnızca tek gün alabiliyorsunuz. 2018 için eğer 10 Ekim’e kadar giderseniz de kişi başı tek giriş biletlerde 7-8 dolar indirim var. Fiyatlar 2018 için şu şekilde:

      • Tek kişi tek gün tek park: Mini 55, magic 72, super magic 83 dolar
      • Yok iki parkı da göreyim derseniz tek gün tek kişi mini 78, magic 95, super magic 105 dolar
      • Tarihli ve gidiş dönüş dahil tek park 102, iki park 122 dolar.
      • Tek kişi iki gün fiyatı 172, üç gün fiyatı 212 ve dört gün fiyatı 259 dolar.

      Bilet almak için Disneyland Paris’in web sitesine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bence iki gün iki parkı da detaylı gezmeye tepe tepe yeter. Biz mesela 1,5 günde yapmak istediğimiz her şeyi yaptık. Tabi bizim ekstra sihir ‘extra magic’ saatimiz vardı.

    2.  Magic hour

      Nedir bu ekstra magic hour? Normalde parkın açılış saati yaz için 10. Eğer herhangi bir Disney otelinde kalıyorsanız saat 8:30 itibariyle içeri girebiliyorsunuz. Bu bize inanılmaz bir avantaj sağladı. Hem parkı boşken görüp fotoğraflama şansımız oldu hem de gün içerisinde 50 dakika bekleme süreleri olan oyuncaklara minimum 5 maksimum 15 dakika bekleyerek girdik. Bu saatte hızlı geçiş istasyonları açılmamış oluyor henüz yalnız. Bilginiz olsun. Fast pass altındaki kart magic pass dedikleri Disneyland giriş kartınız.

      Peki Disney otelinde kalmak ne demek? Disneyland Paris kapsamında oteller bulunuyor. Eğer parklara birden fazla gün için gidecekseniz bu otellerde sadece kahvaltı ya da yarım pansiyon dahil kalarak seyahatinizi daha ucuza getirebiliyoruz. Rengin bizde para çok derseniz Disney Hotel’de kalmak ekstra avantajlar tanıyabiliyor ama tek gece fiyatı 1500 dolar civarında. Biz Hotel Santa Fe’de kaldık. Burası tamamen ‘Arabalar’ filmi konseptiyle döşenmiş bir otel. Duş perdesinden yatak örtüsüne her şey ‘Arabalar’ temalı.

      Yarım pansiyon, belirtilen noktalarda kahvaltı ve akşam yemeği sağlıyor. Bunu Magic Pass dedikleri otel-park giriş kartınıza otomatik olarak yükledikleri için sıkıntı yaşamıyorsunuz. Ama başka bir yere gidelim derseniz de gidip fazlasını siz tamamlayarak herhangi bir restoranda yemeğinizi yiyebiliyorsunuz. Otel fiyatları yılın zamanına ve doluluk oranına göre değiştiği için Disneyland’ın kendi sitesine şuraya tıklayarak ulaşabilir, istediğiniz tarihler için bakabilirsiniz. Bir de bazen acentalar bu otellere çok daha uygun fiyatlarla rezervasyon yapabiliyorlar. O yüzden eğer otel planınız varsa acentaları da bir kontrol edin derim.

    3. Ulaşım

      Tabii bir de ulaşım olayı var. Şunu önce belirteyim. Eğer Paris’ten geliyorsanız ve parklarda sonuna kadar kalacaksanız biletinizi ya ulaşım dahil alın ya da geri dönüş dahil alın. Çünkü park kapanış saatinde inanılmaz deli bir kalabalıkla resmen yarışarak kapıdan çıkıyorsunuz. O kalabalıkta bilet almak bile çok uzun sürecektir. En kalabalık olan zamanlar tabi ki geçit töreni ve gece yapılan ışık ve havai fişek şovu sonrası. Biz bir gün birini ikinci gün diğerini yaptık. Detaylar şurada. Biz kendi arabamızla seyahat ettiğimiz için Paris şehir merkezi ulaşımı için 2018 bilet fiyatlarını bilmiyorum maalesef. Arabayla seyahat edecekseniz de yol durumunu Waze kullanarak kontrol etmenizi öneririm zira trafik seyahat sürenizi çok etkileyebilir. Biz Hollanda’dan 4 saatte ulaşacağımızı düşünerek yola çıktık ama seyahatimiz yaklaşık 6 saat sürdü.

    4.  Fast Pass – Single Rider (Hızlı Geçiş – Tek Kişi)

      Muhtemelen bunu diğer bloglarda da göreceksiniz. Disney otellerine tanınan bir ayrıcalık olarak başlanan fast pass artık herkese açık. Binmek istediğiniz oyuncak eğer hızlı geçiş hizmeti veriyorsa, oyuncağın yan tarafındaki hızlı geçiş gişelerine gidip magic pass’ inizi okutarak hızlı geçiş kartınızı alıyorsunuz. Mesela 12:00’da gittiğiniz gişenin üzerinde 13:35 -14:30 yazıyor. Bu oradan alacağınız hızlı geçiş kartınızı 13:35 sonrası kullanabilirsiniz demek oluyor. Ama kartınız 14:30’dan sonra da kullanabiliyor.

      Bilmeniz gereken iki şey var; birincisi hızı geçiş kartınızın süresi gelene kadar ya da almanızın üzerinden 2 saat geçene kadar yenisini alamıyorsunuz. Yani, bir sonraki oyuncak için ancak 13:35 sonrasında yeni bir hızlı geçiş kartı alabiliyorsunuz. Ikincisi de bazen hızlı geçiş gişeleri belli saatlerde açık oluyor, bazen de o gün için hızlı geçiş kartları tükeniyor.

      Diğer bir önemli unsur, çok fazla binilen Indiana Jones, Hyperspace Shuttle ya da Big Thunder Mountain gibi büyük oyuncaklar gün içerisinde bakıma girebiliyor ve tüm gün bakımda kalabiliyor. O yüzden çok istediğiniz bir oyuncak varsa, önce ona binin derim. Biz mesela hem hızlı geçiş kartımız hem de iki günümüz olmasına rağmen Big Thunder Mountain’a binemedik.

      Hızlı geçiş şu oyuncaklarda geçerli:

      DISNEYLAND PARK 
      Indiana Jones and the Temple of Peril, Adventureland
      Star Wars: Hyperspace Mountain, Discoveryland
      Buzz Lightyear Laser Blast*, Discoveryland
      Big Thunder Mountain, Frontierland
      Peter Pan’s Flight, Fantasyland
      Star Tours, Discoveryland

      WALT DISNEY STUDIOS PARK 
      Rock’n’Roller Coaster starring Aerosmith, Backlot
      The Twilight Zone Tower of Terror**, Production Courtyard
      Ratatouille: The Adventure, Toon Studio

      Gelelim Single Rider, yani tek kişi binişine. Bu da yine hızlı geçiş hizmetine dahil olan oyuncaklarda var olan bir hizmet. Genelde binilen yerler 3 kişilik olduğu için, iki kişi gelenleri yan yana oturtmaya çalışıyorlar. Haliyle üçüncü koltuk boş kalıyor. Tek kişi binişlerinde sıra normal sıraya göre epeyce az oluyor ve çok zaman kaybetmeden fazla sıra beklemeden binmiş oluyorsunuz. Ama iki tane negatif yönü var. Birincisi, biriyle beraberseniz yanına oturamamış oluyorsunuz. Ikincisi de, bekleme sırasındaki kişileri meşgul etmek için yapılmış olan dekorları bazen de video ve oyuncakları görememiş oluyorsunuz. Ama tabi ki zamanınız azsa ya da daha önce dekorları gördüyseniz, ya da umursamıyorsanız bu opsiyon oldukça avantajlı.

      Tek Kişi binişi şu oyuncaklarda geçerli:

      DISNEYLAND® PARK
      Star Wars: Hyperspace Mountain, Discoveryland

      WALT DISNEY STUDIOS® PARK
      RC Racer, Toon Studio
      Toy Soldiers Parachute Drop, Toon Studio
      Crush’s Coaster®, Toon Studio
      Ratatouille : The Adventure, Toon Studio

      Bilemiyorum Rengin, tam anlamadım gibi diyorsanız hızlı geçiş ve tek kişilik biniş için şuradan videolu anlatımı izleyebilirsiniz.
    5. Disneyland Telefon Uygulaması

      Öncelikle bu uygulamaya şuradan ulaşabilirsiniz. Biz parka gitmeden ve park içerisinde bu uygulamayı epeyce kullandık. Bir kere parkta hangi oyuncaklarda ne kadar sıra olduğunu gitmeden görebiliyorsunuz. Bu da zamandan ve enerjiden tasarruf sağlıyor.

      Binmek istediğiniz oyuncak yukarıda da bahsettiğim gibi anlık tamire ya da bakıma alınabiliyor. Bunu da yine gitmeden görebiliyorsunuz.

      Onun dışında gitmek istediğiniz oyuncak ya da stüdyo için açılış ve kapanış saatlerini, bütün yıl genelinde planlanmış parktaki özel gün ve aktiviteleri, dönemlik bakım ve yenilenme için kapatılan kısımları ve park açılış saatlerini görebiliyorsunuz.

      Filtreleme seçeneğiyle aratarak harita üzerinde aramadan gitmek istediğiniz yeri buldurabiliyorsunuz. Şimdilik bazı yerlerde okuduğum ancak gerçek olmayan magic passi uygulama ile eşleştirme seçeneği yok. Ya da ios için yok. Bilet al ve restoranlar için rezervasyon yap seçeneği de maalesef sizi telefona yönlendiriyor.

    6. Alışveriş ve Yemek

      Önce alışverişten başlayalım. Her şey çok ama çok pahalı. muhtemelen gelen herkes bizim gibi nasıl olsa bir sefer geliyoruz diyip bazı şeylere değerinden çok fazla paralar veriyor ama işte bir kere gidiyoruz, değil mi? Yani Rengin ne kadar pahalı derseniz şöyle açıklayayım: Bir anahtarlık 6,5 Euro (bugün Euro 7 TL; 45,5 TL), Mickey/Minnie kulağı 17 Euro (119 TL). Bir magnet 3 Euro’dan (21 TL), bir peluş oyuncak ise 20 eurodan (140 TL) başlıyor. Açıkçası koleksiyon parçaları dışında ben kendime pek bir şey de bulamadım. Koleksiyon parçaları çok güzeldi ama 130 Euro vermek istemedim. Ama şunu söyleyebilirim; park içi ve Disney Village’daki ürünler ve fiyatları aynı. Tabii, otellerde istediğiniz ürünleri bulamayabiliyorsunuz.

      Eğer çocuklu gidecekseniz, imza defterleri girişteki kitapçıda ya da otellerin hediyelik eşya kısımlarında satılıyor. Disney Village’daki Disney Store, Disneyland Park içerisindeki Disney Collectibles ve Plaza East Butique benim en çok beğendiğim yerler oldu.

      Gelelim yemek işine. Ben Disneyland pahalı ama bir sefer yapıyoruz diye bir sürü şeyi göze aldık demiştim değil mi? 🙂 Disneyland içerisinde birçok temalı restoran olduğu gibi ayaküstü atıştırabileceğiniz hotdogcu, burgerci, sandviççi büfeler/restoranlar da bulunuyor.  Temalı bir restoranda genelde menü alabiliyorsunuz ve birden çok menü var. En ucuz menü 30-35 Euro’dan başlıyor ve ya başlangıç-ana yemeği ya da bunlara ek olarak tatlıyı içeriyor. İçecekler hiçbir yerde menüye dahil degil.

      Ama asıl söylemek istediğim şey şu ki; eğer bir restoranda yemek yiyecekseniz ve restoran rezervasyonlu çalışıyorsa mutlaka rezervasyon yapın. Kapıda saatlerce bekleyen insanlar oldu biz yemeğimizi yerken. Telefonla ya da sabahtan gitmek istediğiniz restorana uğrayarak yerinizi ayırtabilirsiniz. Ben gittiğimiz Karayip Korsanları Restoranı’nı, Ratatuille’deki Remy’nin restoranını ve Yagmur Ormanı Cafe’yi Disneyland Park gezileri ve yeme içme rehberi yazımızda yazdım.

    7. E-mail üyeliği avantajları

      Bu da yeni başlayan bir uygulama. Önceden e-mail listesine üye olarak Park içinde ya da Disney Village’da bazı indirimlere sahip olabiliyorsunuz. Bu avantajlar dönemlik oluyor. Biz mesela Uçan Balon’a binmek istedik ve şu an %10 indirim vardı ama hava sabah çok rüzgarlı, akşamüstü de çok sıcak olduğu için fırsatımız olmadı. E-mail üyeliğini şuradan yapabilir ve üyelik avantajlarına bakabilirsiniz.

    8. Özel Paketler, özel günler ve özel turlar

      1. Özel paketler: Disneyland eğer özel bir gün ( kutlama, doğum günü, evlilik yıldönümü vb.) için geliyorsanız özel bir paket hizmeti sunuyor. Bu pakete bir takım küçük hediyeler, tüm gün fotoğraf hizmeti (Photo Pass), konaklama, Mickey ve Minnie ile çay saati ve park girişleri dahil. Bakmaya değer 😉
      2. Özel günler: Disneyland için önceden belirli bazı özel günler var ve bu günlerde yılın her günü göremeyeceğiniz programlar oluyor. Bunlar
        • Disney Jazz’ı Seviyor Konserleri: 29 Eylül (56 Euro)
        • Cadılar Bayramı Partisi: 31 Ekim (79 Euro)
        • Yeni yıl partisi: 31 Aralık (127 Euro)
        • Yeni yıl yemeği ve partisi: 31 Aralık (255-370 Euro)
      3. Özel Turlar: Disneyland içerisinde rehberli özel turlar satın alabiliyorsunuz. Disneyland tarihi ve yıllar içerisindeki gelişimine ya da mimari yapılarına ilginiz varsa güzel bir alternatif olabilir.

Olabildiğince detaylı bir kaynak hazırlamaya çalıştım. İyi eğlenceler!