Budapeşte’ye gelmeden önce bilmeniz gereken her şey

Budapeşte’ye gelmeden önce bilmeniz gereken her şey yani para olayları, ulaşım, konaklama, elektrik ve Budapeşte kart bu yazıda. Nereleri gezelim, nelere dikkat edelim derseniz de sizi Budapeşte Gezi Rehberi‘ne alalım. 

1- Macaristan Para Birimi

Macaristan para birimi Fiorint. Bugünlerde 1 Euro 320 Fiorint ediyor. Hemen hemen her yerde olduğu gibi paranızı havalimanında ya da güvenmediğiniz yerlerde Fiorint’e çevrimemenizi öneririm. Ben havalimanındaki atm’den çektim ihtiyacımızı.

Burada dikkat etmeniz gereken bir husus var. Paranızı çekerken size Fiorint’ten kendi para biriminize çevirdiğini, bu çevrim için onay vermenizi istiyor. Bunun herhangi bir düşük kurdan hiçbir farkı yok. Burada ‘decline’ seçeneğini kullanarak çektiğiniz paranın bankanız tarafından tl’ye çevrilmesini sağlayabilir, daha yüksek bir kurdan paranızı çevirebilirsiniz.

Bu günlerde Euro/dolar artışı yüzünden her yer oldukça pahalı. Ama Budapeşte orta karar diyebilirim. Bazı şeyler gereksiz pahalıyken, kahve gibi bazı şeyler de gereksiz ucuz.

2- Ulaşım

Budapeşte içerisinde toplu taşıma kullanmak çok kolay. Metrolarla istediğiniz her yere hızlıca ulaşabiliyorsunuz. Biz yürüyerek şehri keşfetmeyi tercih ettiğimiz için metroyu sadece çok yorulduğumuz zamanlarda ya da bir yere yetişeceğiniz zamanlarda kullandık.

Tek binişlik bilet 340 fiorint.

Eğer 10 binişli kart alırsanız 3000 fiorint’e alıyorsunuz, yani yaklaşık 1 biniş (1 Euro) az harcamış oluyorsunuz.

Ama eğer aktarma yapacaksanız aktarma bileti almanız gerekiyor ki bu 540 Fiorint. Çok bir kazancınız olmasa da iki biletten az ödemiş oluyorsunuz.

Budapeşte toplu taşıma biletleri

Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus tek biniş ya da aktarma biletlerin özel otobüslerde ya da botta geçmediği. Havalimanına giden 100e için ayrıca bir bilet almanız gerekiyor mesela ve bu 900 fiorint. Bu bileti bilet makinalarından alabiliyorsunuz. Ama havaalanına giden 200e otobüsüne binecekseniz o zaman tek binişlik bileti kullanabilirsiniz. Aynı şekilde Margaret adasına botla geçecekseniz bu da 750 fiorint. Ama bu bileti yalnızca bottan alabiliyorsunuz.

Bunun dışında günlük bilet de alabiliyorsunuz elbette. Ama görece daha pahalı. Ya da eğer Budapeşte kart alırsanız, kartınızın içerisine toplu taşıma dahil.

3-Konaklama

Budapeşte için birçok opsiyon var. Biz üç kişi olduğumuz için apartman dairesi tercih ettik. Piano Castle Hill’de kaldık. Parlamento binasını karşıdan gören bir yerde kalmak istiyorduk, bu yüzden balkonlu en üst kat dairesini tercih ettik. Genel olarak memnun kaldık. Evin içi biraz eski olsa da rahat, temiz ve kullanışlıydı. 3 gece için şehir vergileri dahil 193 Euro ödedik. Detaylarını şuraya tıklayarak görebilirsiniz.

4-Budapeşte kart avantajlı mı?

Burada her gittiğim şehirde yaptığım şeyi anlatacağım aslında. İlk olarak gitmek istediğim yerleri listeliyorum. Sonra o şehrin kartına bu gitmek istediğim yer/müze vb. girişlerinden hangilerinin dahil olduğuna bakıyorum. Dahil olmayıp sadece indirim yapıyorsa onlara da bakıyorum. Eğer gitmek istediğim yerlerin/şeylerin kartlı toplamı, kartsız toplamından daha pahalıysa kart alıyorum. Yok değilse, o zaman almıyorum. Nadir olarak kart almak mantıklı oluyor. Ve Budapeşte de farklı değil. Biz Budapeşte’yi gezerken kart almamayı tercih ettik. Yine de ben bir bakayım derseniz web sitelerine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

5-Elektrik

Budapeşte, Avrupa ve Türkiye’de kullanılan 220V elektrik fiş ve prizlerini kullanıyor. Yani herhangi bir dönüştürücüye ihtiyacınız olmayacak.

Rengincim, bunlar tamam da benim başka bir sorum var diyorsanız bize yorumlardan ya da instagram’dan ulaşabilirsiniz.