Yedigöller Gezmecesi ve Kampı

Yedigöller yıllardır gitmek istediğim ama bir türlü gidemediğim yerlerden biriydi. Hatta bir defa deneyip, yol yapımı olan yoldan gitmeye kalkışıp kaybolup geri dönmüşlüğümüz bile var. Sonra da yol kötüydü, kalabalıktı derken, birkaç kez de tam gideceğimiz günler hep sağanak yağmur gösterdiği için hava durumu Ankara’da yaşamamıza rağmen bu zamana kadar gidemedim.

Bu defa ramazanda tenha olacağı fikrine kapıldık ve gitmeye karar verdik. Hafta sonu yine yağmur gösterince bayramdan bir gün önceye kadar geldik ve yağmur da olsa kalabalık da olsa yeter artık gidilecek ve o kamp yapılacak:D

Bir önceki Bolu Aladağ ,ki kendisi ilk kampımız olur, kamp yazımda okuyabileceğiniz hazırlıklar neticesinde yola düştük.

Acemi kampçılar için tüm hazırlıkları ve tavsiyeleri içeren kamp yazısı için tıklayınız;

Bolu Aladağ İlk Kamp Tecrübesi

Yedigöller nerededir?

Öncelikle daha temel bilgilerle başlayalım. Yedigöller Bolu merkeze yaklaşık 40-45 km uzaklıkta bulunan tatlı mı tatlı bir milli parkımızdır. Hem İstanbul’a hem de Ankara’ya çok uzak olmayan bir mesafede bulunması ile avantajlı bir konumdadır.

Yedigöllere nasıl gidilir?

Yedigöllere gitmek için birkaç farklı yol var. Ancak yaptığımız araştırmalar sonucunda çok yıpranmadan gidilebilecek en iyi yolun son birkaç yıl içerisinden yapımı tamamlanan Bolu merkez üzerinden gidilen yol olduğu yönünde.

Bolu merkezden Yedigöller tabelalarını izleyerek yola koyulduğunuzda en başlarda bir miktar kötü yollardan geçeceksiniz ,kötü dediysem gidilemeyecek yollar değil ama idare eder, kısa bir süre sonrasında ise yepyeni asfalt dökülmüş bir yola ulaşacaksınız. Evet asfalt çok güzel ama yol çok virajlı.

Yolun yenilenmesi ile ilgili bilgiler ise, yol yapıldıktan sonra kalabalığın artması yönünde. İnsan acaba yol kötü olsaydı biraz daha zor gitseydik de daha tenha mı olsaydı diye düşünmekten kendini alamıyor varınca.

Yeni asfalt yollar

Yedigöllere ne zaman gidilir?

Biz hep sonbaharda gitmek niyetindeydik, ama bir türlü beceremedik. En güzel zamanları ve dolayısıyla en popüler ve en kalabalık zamanları ekim, kasım ayları. Sararmış, kızarmış yaprakların gölle birleşen manzarası gerçekten mükemmel görünüyor.

Biz haziran ayında gitme şansı yakalayabildik ki bence yine çok çok güzeldi. Kışın gitmek de değerlendirilebilir, eminim karda da güzel oluyordur ama o yolu karda gitmek biraz zorlayıcı olabilir.

Asıl belirtmek istediğim ise kesinlikle resmi tatil günlerinde gitmemeniz gerektiği. Biz bayramdan birgün önce gittik ki yine epey kalabalıktı ama dönüşe geçtiğimizde bayram günü akın akın araba ve tur otobüsü geliyordu.

Hatta mümkünse hafta içi gitmek en iyisi olacaktır, biz yapamadık siz yapabilirsiniz umarım.

Yedigöllerde nerede kalınır?

Yedigöller Milli Parkı içerisinde kalmak istiyorsanız, iki seçenek var. Birincisi Habitat Mesire Evleri bungalovları ikincisi de kamp yapmak.

Habitat mesire evlerinde kalmak isterseniz aşağıdaki linkten inceleyip rezervasyon yaptırabilirsiniz.

http://www.yedigollermillipark.com/

Bungalovlarda 2018 konaklama ücretleri Cuma ve Cumartesi geceleri için 450 lira, diğer günler için ise 350 lira. Evet bence yüksek, ama yüksek olmasının yanı sıra bir de yer bulmak hiç kolay değil, hele ki sonbaharda. Aylar öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekebiliyor bilginize.

İkinci seçenek de bizim yaptığımız gibi çadırınızı alıp kamp yapmak. Girişte kamp yapacağınızı belirttiğinizde ona göre bir ücret talep ediliyor. Biz gittiğimiz araçla giriş ve kamp dahil 15 tl ödedik anca ertesi gün fiyatların değişeceğini söyledi görevli amca.

Yok derseniz ki illa parkın içinde kalmamız gerekmiyor, o zaman yakınlarda başka yerlerde kalıp git gel yapabilirsiniz ki bunun için Hindiba Pansiyon önerilen bir seçenek.

Park ve Kamp için Genel Bilgiler

  • Yedigöller adı üstünde yedi adet gölden oluşuyor: Büyük göl, Serin göl, Derin göl, Nazlı göl, Küçük göl, İnce göl ve Sazlı göl.

Milli Parkta neler var neler yok görmek için.

  • Park içerisinde yürüyüş yapılacak güzel yollar var, yedi göl dışında dilek çeşmesi, Pisagor ağacı ve gülen kayalar görülecek yerler arasında.
  • Bence göller arasında manzarası en güzel olanı Büyük göl.

Büyük göl

  • Milli park içerisinde alışveriş yapabileceğiniz herhangi bir yer bulunmuyor. Sadece bir restaurant var ancak orada da yemek kalitesi nasıldır emin olamadım. Dolayısıyla park içerisinde kalacaksanız kesinlikle yiyeceğinizi içeceğinizi her şeyinizi yanınızda getirmeniz gerekiyor.

Ve hatta kahvenizi de:)

  • Kamp alanı olarak Nazlı göl ve Derin göl belirlenmiş. Ancak biz gece dolaşmak için çıktığımızda Büyük Göl’ün kenarının da çadırlarla dolmuş olduğunu gördük.
  • Kampa geldiğinizde etrafta dolaşan güvenlik görevlileri oluyor, ancak gece gidiyorlar. Muhtemelen o sebeple gece herkes her yere kamp kuruyor olabilir.
  • Erken gelme şansınız varsa Nazlı göl veya Büyük gölü ilk gördüğünüz yeri geçince az ilerisinde ufak bir açıklık var oraya kamp kurabilirsiniz. Bizim gibi gittiğinizde buralar dolmuşsa Deringöl’ün yanından patikadan biraz ilerleyip, Derin gölü yukardan gören ve yanından su akan yere de kamp kurabilirsiniz, böylece kalabalıktan biraz uzaklaşmış olursunuz.

Bizim yanında masası da olan kamp yerimiz

  • Kamp alanı içerisinde tuvalet ve suyu içilebilir çeşmeler bulunuyor.
  • Yağmurda ilk kez kamp yaptık, herkes çadırına çekildiğinde yağmurlukları giyip etraf boşken manzaranın keyfinin çıkarmak harika oluyor. Gece pıtı pıtı çadırınıza yağmur yağarken çadırda uyumak da ayrı bir keyifliymiş. Tabi bu söylediğim insani yoğunlukta yağmurlar için geçerli, fazlası tat kaçırabilir.

Fotoğraf çekmek için yağmur güzel bir fırsat bile olabilir

  • Derin göl kamp alanı yanında büyükçe bir otopark imkanı var.
  • Park içerisinde akşam yediden sonra ateş yakılabiliyor. Etrafta ayaklı teneke gibi şeyler var ateş yakmak için, çadırınızı kurarken onlardan da bir tane alırsanız yanınıza rahatça ateş yakabilirsiniz.

Ateş için bulunan tenekeler

Çadırımız ve ateşin başında Gökhan:)

  • Etraftaki odunlar biz gittiğimizde hep ıslaktı ve ateş yakmakta zorlandık. Bir çuval kuru odunu Habitat Restaurant’tan 10 liraya satın aldık.
  • Gece dolaşmaya çıkıp Büyük göl üzerindeki iskele ve köprü üzerinden yıldızların fotoğrafını çekmek veya bizim yaptığımız gibi saçmalamalı fotoğraflar denemek çok keyifli oluyor.

Bir taneyle gidip üç taneyle dönme fırsatı:D

  • Yedigöllerin akşam vakti özellikle günübirlikçiler ve turlar gittikten sonraki hali çok daha keyifli, o sebeple bir gece konaklamanızı tavsiye ederim ve dediğim gibi imkanınız varsa onu da hafta içi yapmanızı tavsiye ederim.
  • Yedigöller yolu üzerinde farklı yerlerde yürüyüş rotası gösteren tabelalar gördük ancak başladıkları yerde bitmedikleri için aralardaki ulaşım nasıl olur bilemedim, yoldan yürünecek mesafeye bir göz atmak iyi olacaktır.

 

Yedigöller bekle beni, sonbaharda bir fırsat bulup yine gelecek ben:)