Umman Gezi Rehberi – Gitmeden bilmeniz gereken her şey
1-Umman Vizesi
Umman için Türklerin alabileceği 3 çeşit vize var. Bunlar konsolosluktan alacağınız çok girişli vize, kapıdan 30 günlük alabileceğiniz çok girişli vize ya da online olarak alabileceğiniz tek girişli vize. Eğer sadece Umman’ı gezip dönecekseniz, tek girişli vize yeterli olacaktır. Bunu önermemin sebebi de kapıdaki ve konsolosluktaki vize için 30 riyal öderken e-vize için sadece 5 riyal ödüyor oluşunuz. Üstelik e-vizeniz başvurunuzun ertesi günü mailinize gönderiliyor. E-vizeye başvuracağınız linki buraya bırakıyorum. Yok ben konsolosluktan alırım yine de derseniz de konsolosluğun sitesine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.Biz e-vize ile seyahat ettik ve hiç sıkıntı yaşamadık. Kapıda vizenin de sorunsuz olduğunu söylüyorlar ama biz girerken kapı vizesinde epey sıra vardı.
2-Umman Para Birimi
Biz buradayken 1 Umman Riyali 2,3 Euro ve 13.8 TL’ydi. Yani burası maalesef pahalı. Ama baştan söyleyeyim değiyor.
Yine her yerde olduğu gibi biz mümkün olduğunca kredi kartımızı kullandık ve sadece kartın geçerli olmayabileceğini düşündüğümüz yerler için atm’den 50 omr kadar para çektik.
Bilseniz iyi olur, Visa kredi kartınızı hemen hemen her yerde kullanabiliyorsunuz. Ama çoğu yer Maestro ya da American Express kabul etmiyor.
ilseniz iyi olur, Visa kredi kartınızı hemen hemen her yerde kullanabiliyorsunuz. Ama çoğu yer Maestro ya da American Express kabul etmiyor.
3-Ulaşım
Eğer Umman içerisinde dolaşmak isterseniz araba şart. Toplu taşıma hem sıklığı hem kadınların binmesiyle ilgili kuralları sebebiyle bence epey sıkıntılı. Üstelik de sinkhole, wadi gibi yerlere gidecekseniz günübirlik turların fiyatları oldukça yüksek. Biz 6 günlük araba kirasına 140 Euro verdik. Arabayı rentalcars.com’dan Hertz üzerinden kiraladık ama pek önermiyoruz. Zira yorumlar baya sıkıntılı. Biz risk aldık ve sıkıntısız seyahatimizi tamamladık. Ama desteğe ihtiyacınız olması durumunda muhatap bulamıyormuşsunuz yorumlardan anladığımız kadarıyla.
Burası benzin zengini olduğu için tabi benzin fiyatları çok ucuz. Benzinin litresi 0,23 omr yani yaklaşık 0,5 Euro.
4-Konaklama
Nerede konaklayacağınız tamamen tercihinize kalmış aslında. Biz hem yaz tatili yapacağımız için, hem araba kiraladığımız için hem de gitmek istediğimiz yerler her şekilde uzak olduğu için Muskat’ın biraz dışında denize sıfır bir otelde kaldık. Detayına şuradan ulaşabilirsiniz.
Odamız küçük bir sahil kulübesiydi. Tuvaletin ve banyonun açık havada olmasını önce biraz garipsesek de hemen alıştık. Açık havada duş almak epey keyifli aslında. Bizim kalışımıza kahvaltımız dahildi. Kahvaltıdan gayet memnun kaldık. Otel restoranı pahalı yalnız. Üstelik kalitesi de ortalama diyebilirim. Ama otel sahili mükemmel. Mavinin her tonu, kum sahil. Yalnız bilseniz iyi olur, gel-gitten epey etkileniyor. Gün içerisindeki programınızı ona göre yapabilirsiniz.
5- Elektrik
Umman’da elektrik 250V ve G tip priz kullanılıyor. Biz uluslar arası adaptörümüzü evde bıraktığımız için havaalanından oldukça pahalı bir adaptör aldık. Ama otellerin kendisinden de, şehirdeki dükkanlardan da çooook daha ucuza alabilirsiniz. Otelimize gittiğimizde gördük ki odamızda hem bir adet Avrupa’da/Turkiye’de kullanılan C,F tipi priz hem de bir adet adaptör var. Yani yanınıza mutlaka bir adaptör alın ama gitmeden otelinize de bir sorun.
Artık bilmeniz gereken şeyleri de bildiğinize göre Umman Gezi Rehberi‘ne üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Yine de ya Rengincim biz şunu da merak ediyoruz dediğiniz bir şey varsa yorumlara bırakabilirsiniz.