Viyana – Schönnbrunn Sarayı
Schönnbrunn Sarayı’nı ayrı yazmak istedim çünkü tamamını hakkıyla gezmek en az 1 gün sürüyor. Biz sadece belli bir kısmını gezdiğimiz için sadece yarım günümüzü ayırdık.
Saray aslında bir tek binadan değil, birçok irili ufaklı kısımdan oluşuyor. Bunların başlıcarı; Gloriette, Palmiye Evi, Roma kalıntıları, hayvanat bahçesi, bir şarap bağı da içeren saray bahçeleri, labirent ve elbette ki sarayın kendisi. Habsburglara ait olan saray 1962 yılından beri Schönbrunn Kültür ve Iş Merkezi adıyla kurulan bir oluşum tarafından idame ettiriliyor. Saray içerisinde fotoğraf çekmek yasak olduğu için sadece dışarıdan fotoğrafları paylaşacağım.
Schönbrunn planı aşağıdaki gibi. Bu plan için kaynak Viyana City walks. Saray ya da Habsburglar ile ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz. Saray içerisindeki tüm resim, heykel ve kraliyet ailesine objeler GoogleArtProject adını verdikleri bir projede yüksek çözünürlüklü olarak bir araya getirilmiş. Detaylı bilgi için tıktık.
Önemli not: Saray görece açıkta kaldığı için Viyana merkeze göre daha rüzgarlı ve soğuk oluyor. Yazın gidecekler, üzerinize ince bir hırka alsanız iyi olur. Kışın gidecekler; sıkı giyinin 🙂
Saray
Sarayın sadece kendisini gezebileceğiniz gibi tamamını ya da bir kısmını gezebileceğiniz toplu biletler mevcut. Biletinizi online alabiliyorsunuz ancak saray girişinde 20 tane kadar ekran bulunmakta ve bunlardan herhangi birinden bir dakika içerisinde biletinizi alabiliyorsunuz. Toplam bekleme süresi 10 dakikayı geçmiyor.
Sarayın kendisi için iki tur bulunmakta: Imperial tur (14,5 Euro) ve Grand tur (17,5 Euro). Imperial turda 22 oda bulunurken Grand turda 40 oda bulunuyor. Bence sarayın en etkileyici kısımları son birkaç oda olduğu için Grand turu satın almanızı öneririm. Biz bir tek acaba çok zaman kaybı olur mu diye tereddüt etmiştik ama büyük tur yaklaşık 45 dakikada rahatça geziliyor. Her iki tur için de sesli yönlendirmeler biletinize dahil olarak mevcut. Yine Schönbrunn’un kendi sitesinden aldığım oda planını da aşağıda görebilirsiniz.
Eğer Belvedere ve Sisi Müzesi’ni de gezecekseniz, sarayı ve bu iki müzeyi içeren Sisi Bileti’ni alabilirsiniz.
Gloriete
Gloriette Mart ve Kasım arası açık olduğu için biz gidememiştik. Ancak manzaranın çok güzel olduğunu google fotoğraflarından gördüm. Vaktiniz varsa kaçırmayın derim. Giriş 3,80 Euro.
Palmenhaus – Palmiye Evi
Viyana soğuğunda kurtarıcımız oldu tropikal Palmiye evi. Avrupa’nın en büyük serası olan Palmiye evi ayrıca inanılmaz güzel de bir yapıya sahip. Ayrıca bu tipte Avrupa’da üretilen son sera. Zeytin ağaçlarını çok sevdiğim için içeride bulunan 3500 yıllık zeytin ağacı ayrıca değer kattı buraya. Botanik bahçelerini seviyorsanız burası kaçırılmayacak yerlerden. Girişi 6 Euro. Ayrıca içeride wifi bulunuyor ve Palmiye evinin kendi uygulamasını indirerek daha detaylı gezebiliyorsunuz.
Maze – Labirent
Yine Mart ve Kasım ayları arası açık olduğu için gidemediğimiz yerlerden. Girişi 5,5 Euro. Yazın çok keyifli olacağını düşünüyorum.
Tiergarten Schönbrunn – Hayvanat Bahçesi
Başta botanik ve zoolojik bahçe olarak kurulan Tiergarten, zamanla hayvanat bahçesine dönüşmüş. Içerisinde bir de çöl evi bulunduran hayvanat bahçesine giriş 20 Euro. Daha detaylı bilgiyi buraya ve buraya tıklayarak alabilirsiniz.
Carriage Museum – Taşıma Müzesi
Imparatorluk ailesi ve Viyana saray halkı tarafından kullanılan, devlet , tören ve gala arabaları, kızakları ve tahtirevanları da dahil olmak üzere, araba koleksiyonlarının en önemli kısmı, 1922 yılında Viyana Hofburg’daki Emperyal ahırından (bugünkü Museumsquartier’in bir bölümü) özel olarak bu amaca uyarlanmıs olan Schönbrunn’a taşındı. Daha detaylı bilgi için tıktık.
Viyana gezi rehberimize de buradan ulaşabilirsiniz.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.